Bonde.nu/Odla hemma/Odla tomater hemma

Odla tomater hemma

Tomater är en populär trädgårdsodling eftersom de är relativt lätta att odla och innehåller mycket C-vitamin. Om du vill börja odla tomater hemma finns det några saker du behöver veta. Det viktigaste är att välja rätt tomatsort för ditt klimat. Det finns många olika sorters tomater, så det är viktigt gör lite efterforskningar för att hitta den bästa för ditt område. Några populära tomat sorter är:

Dags att plantera

När du har valt sort är det dags att börja plantera. Tomater behöver full sol för att växa bra, så se till att du planterar dem i ett område som får minst sex timmars solljus per dag. De behöver också väldränerad jord, så se till att du skiftar din jord med lite kompost eller annat organiskt material innan du planterar.

Vattna regelbundet

Tomater måste vattnas regelbundet, särskilt när de bär frukt. Vattna dem vid basen av plantan, var försiktig så att bladen inte blir blöta. För mycket vatten kan leda till svampsjukdomar, så det är viktigt att inte överdriva vattnandet.

Gödsla med gödselmedel

Gödsla dina tomatplantor varannan vecka med ett gödselmedel för tomater för att hjälpa dem att växa sig starka och producera massor av frukt.

Hemma odlade tomater.

Stötta stammarna och grenarna

När dina tomater börjar växa behöver du stödja dem med burar eller pålar. Detta hjälper till att hålla frukten från marken och gör den lättare att skörda.

Skörda tomaterna

När tomaterna har börjat mogna är det bara att du börjar skördar dem, vilket är relativt enkelt. Vänta bara tills frukten är helt mogen och sedan plocka sedan bort den från vinstocken. Var försiktig så att du inte skadar plantan när du plockar frukten.

Äta tomaterna

Tomater kan sedan ätas färska eller användas i en mängd olika recept. De är en mångsidig ingrediens som kan användas i såser, soppor, grytor och till och med sallader. Om du har ett överskott av tomater kan du alltid konservera dem genom att konservera eller frysa dem.


Skrivet av Karl Oskarsson

Skriv en kommentar