Bonde.nu/Odla hemma/Odla chili hemma

Odla chili hemma

Chili är ett utmärkt sätt att ge smak och hetta åt dina rätter. De är också otroligt hälsosamma och ger en mängd vitaminer och mineraler som är viktiga för en god hälsa. I den här artikeln kommer vi att diskutera de nödvändiga stegen för att odla chilipeppar från frön, hur man tar hand om plantorna samt lite kring hur man skördar och kan förvara sina surt förvärvade chilis.

Välj rätt chiliplanta för dig

Det första du behöver göra är att fundera kring vilken typ av chili som du vill odla, för alla chiliplantor är inte lika enkla att ha och göra med! När du väljer en chiliplanta är det viktigt att tänka på vilket klimat du bor i och vilken typ av chilipeppar du vill odla. Om du bor i ett varmt klimat kan du odla nästan alla sorters chilipeppar, men om du bor i ett svalare klimat är det bäst att välja en chiliplanta som är anpassad till ditt område. Det finns också olika typer av chili, från den mildare paprikan till den eldiga habaneros. Tänk på vilken typ av smak du är ute efter innan du väljer din planta.

Komma igång med odling av chili

För att börja odla chilis från frön behöver du till att börja med dessa saker:

  • Frön av chilipeppar
  • En kruka eller behållare för plantering
  • Planteringsjord
  • Vatten

Plantera fröna

Fyll först krukan eller behållaren med planteringsjord. Fukta sedan jorden med vatten. Ta sedan dina chilipepparfrön och plantera dem ca. 1 cm djupt i jorden. Se till att fröna ligger ungefär 5 cm ifrån varandra.

Låt fröna gro

När fröna är planterade täcker du krukan eller behållaren med ett lock eller plastfolie. Detta hjälper till att hålla jorden fuktig och varm, vilket är nödvändigt för groningen. Placera krukan eller behållaren på en varm plats, t.ex ovanpå ett element eller i närheten av en värmeventil. När du har fått ett skott som börjat krypa ur jorden kan du ta bort locket eller plastfolien.

Vattna vid behov

Håll jorden fuktig genom att vattna den vid behov. Efter ungefär en vecka bör du se fröna gro. När fröplantorna har nått en höjd av cirka 2 tum kan de planteras om i enskilda krukor eller i trädgården.

Ge din chiliplanta mycket sol

Chilis älskar solen, så se till att ge plantan mycket ljus för att den skall fortsätta växa och frodas. Om du bor i ett svalare klimat kan du ställa din chiliplanta på en solig fönsterbräda. I varmare klimat är det bäst att odla chilifrukter utomhus där de kan få 6-8 timmars solljus per dag.

Chiliplantor av typen Hot Lemon som har odlats från frö i en lägenhet i Sverige och är redo att skördas.

Chiliplantor av typen Hot Lemon som har odlats från frö i en lägenhet i Sverige och är redo att skördas.

Fortsätt att vattna din chiliplanta regelbundet

Chili behöver vattnas regelbundet, särskilt under de varmare månaderna. Låt det översta jordlagret torka ut innan du vattnar igen. Under vintern kan du minska vattningen något. Var försiktig så att du inte övervattnar din chiliplanta, eftersom det kan leda till rotröta.

Gödsla din chiliplanta

Chilis gynnas av att gödslas med några veckors mellanrum. Använd ett gödningsmedel av hög kvalitet och följ anvisningarna på förpackningen. Gödsla inte för ofta, eftersom det kan bränna plantans rötter.

Skörda chilis

Den bästa tiden för att skörda chili är när den är mogen och röd (eller gul eller annan färg som den skall bli). Du kan se om en chili är mogen om den har blivit röd eller orange i färgen. För att skörda klipper du helt enkelt av chiliplantans stjälk med en sax, eller en vass kniv.

Förvara chilis

När du har skördat dina chilifrukter är det det är viktigt att förvara dem på rätt sätt så att de inte förstörs. Det bästa sättet att förvara chili är på ett svalt och torrt ställe. Jag gillar att förvara mina i kylskåpet i en lufttät behållare. Då håller de sig fräscha i upp till två veckor.

Om du vill bevara dina chilifrukter längre kan du frysa in dem. Lägg dem i en fryspåse och förvara dem i frysen i upp till sex månader. När du är redo att använda dem är det bara att tina upp dem och de blir som nya!

Jag hoppas att den här artikeln har gett dig några användbara tips om hur du odlar, skördar och förvarar chili. Använd gärna chilis i din matlagning och njut av de utsökta smakerna som de ger dina rätter! Tack för att du läste.


Skrivet av Karl Oskarsson

Skriv en kommentar